Яку сіль обрати, скільки споживати, чи взагалі відмовлятись?
Стільки суперечливих порад про споживання солі: яку обрати, скільки споживати, чи взагалі відмовлятись? Розбираємось, де правда, а що — лише популярні міфи.
🚫Міф: Я не додаю сіль у їжу, тому точно не споживаю її забагато.
🟢Правда: 75% солі на добу ми споживаємо разом з повсякденними продуктами, наприклад, хліб, сир, соуси. Багато солі також міститься у фастфуді. Тож більшість із нас їсть забагато солі, навіть не здогадуючись.
🚫Міф: Про кількість солі в раціоні мають турбуватись лише люди старшого віку
🟢Правда: Надлишок солі в раціоні навіть у молодої або середнього віку людини підвищує ризик артеріальної гіпертензії і, як наслідок, інсульту чи інфаркту. Українці споживають удвічі більше солі на добу — в середньому 12,6 г, коли Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує — не більше 5 г. Контролювати сіль у раціоні варто всім.
🚫Міф: Сіль — зло
🟢Правда: Сіль — невіддільна і потрібна частина нашого раціону. Натрій, з якого складається сіль, підтримує баланс рідини і нормальної роботи всіх органів. Проте у надлишку він небезпечний — призводить до підвищення артеріального тиску, навантажує на серце і судини, що збільшує ризики серцево-судинних захворювань, зокрема інсульт, інфаркт та серцевої недостатності. Тому сіль — не зло, але її надлишок — так.
🚫Міф: Гімалайська чи морська сіль дуже корисна, тому можна їсти багато
🟢Правда: Вона на 95–98% складається з хлориду натрію, як і звичайна кухонна. А кількість інших мінералів настільки мізерна, що ніякої додаткової користі не несе. Натомість ВООЗ рекомендує використовувати тільки йодовану сіль як у побуті, так і в харчовій промисловості для профілактики йододефіциту.
🚫Міф: На магазинних продуктах немає інформації про кількість солі
🟢Правда: Продукти мають маркуватись відповідно до вимог законодавства, інформація про сіль є частиною цих вимог. Тож зазвичай кількість солі вказують на упаковці продукту в полі «Поживна цінність». Інформація про вміст солі може зазначатися двома способами: 1) Як сіль (NaCl) – напр., «Сіль: 1,2 г на 100 г продукту». 2) Як натрій (Na) – у цьому випадку, щоб дізнатися еквівалентну кількість солі, кількість натрію слід помножити на коефіцієнт 2,5. Наприклад, якщо продукт містить 0,5 г натрію на 100 г, це приблизно 1,25 г солі. Варто також звертати увагу на розмір порції: іноді вміст солі вказується не на 100 г продукту, а на одну порцію, зазначену на упаковці.
Вивчай інформацію на упаковках. Купуй продукти, де солі менше! Ще більше порад і корисної інформації про сіль у харчуванні тут: https://lnk.ua/Y4Q9vrX49
Солоного удвічі менше — серцю і судинам легше! #ЇжМеншеСолі!
За матеріалами ЦГЗ МОЗ України





