Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Відчуй насолоду від справжнього смаку їжі – зменши сіль у раціоні

Новина
11.11.2025

Хочеш відчути насолоду від справжнього смаку їжі? А спробуй зменшити кількість солі в раціоні!
За даними American Journal of Clinical Nutrition, вже за місяць люди, які скоротили споживання солі, відчули більшу насолоду від природного смаку їжі. Наш організм не потребує великої кількості солі — це лише звичка, звичка наших смакових рецепторів.
Пропонуємо 5 простих кроків, які допоможуть тобі скоротити споживання солі вже сьогодні, від кандидатки медичних наук, лікарки-дієтологині Ольги Безуглої Dr.Bezugla  instagram dr.bezugla
📌 Сіль лише під час приготування їжі. Спробуй не досолювати вже готову страву в тарілці. Прибери зі столу сільничку, якщо рука за звичкою тягнеться, щоб підсолити. Не підсолюй також свіжі або приготовані овочі.
📌 Уважно в магазині. Читай етикетки — чим менше солі на 100 г в полі “Поживна цінність”, тим краще. Корисно порівнювати навіть етикетки продуктів однієї категорії — різниця у кількості солі може бути вдвічі. 75% солі ми отримуємо не з сільнички, а з готових магазинних продуктів: хліб, ковбаси, сири, соуси, снеки тощо. Тож важливо обирати продукти з позначкою “низький вміст солі” (менше 0,3 г/100 г). Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує не перевищувати 5 грамів солі на день, тобто одну чайну ложку, включно з “прихованою” сіллю з продуктів.
📌 Менше ультраоброблених (магазинних) продуктів. Саме вони є головним джерелом надлишкової солі у сучасному раціоні — це ковбаси та сосиски, снеки, консерви, соєвий соус, різні готові страви. Сіль у таких продуктах використовується не лише для підсилення смаку, а й як консервант.
📌 Підхід поступових кроків. Спочатку зменши сіль у стравах лише трохи — десь на третину. Через кілька днів — ще трохи. Тоді смакові рецептори адаптуються, і ти не відчуєш різниці.
📌 Більше спецій — менше солі. Додавай до страв спеції, трави, часник, лимонний сік чи запашну олію — вони підсилюють аромат і роблять страви смачнішими навіть з меншою кількістю солі. Можна робити соуси зі свіжих продуктів замість магазинних або приправ із сіллю. Уже за два-три тижні ти помітиш, що менше солі — це не менше смаку.
Нагадаємо, добова рекомендована ВООЗ норма солі — не більше однієї чайної ложки без гірки, або ж 5 грамів. А українці в середньому споживають — увага — 12,6 г на добу, що підвищує ризик артеріальної гіпертензії, інфаркту та інсульту 👉https://lnk.ua/1V9kJxn4g.
Ще поради і корисна інформація про сіль в харчуванні тут: https://lnk.ua/Y4Q9vrX49
Солоного удвічі менше — серцю і судинам легше! #ЇжМеншеСолі!
За матеріалами ЦГЗ МОЗ України

2025 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше