Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Сьогодні — День здорового харчування

Новина
17.10.2025

🥦Сьогодні — День здорового харчування. Гарний привід нагадати, що ми споживажмо удвічі більше солі, ніж безпечно. А тобі — придивитися уважніше до того, що ти їси між основними прийомами їжі. Бо саме улюблені перекуси можуть містити забагато солі.
Уяви: у 100 г чипсів, горішків чи сухариків може бути добова норма солі! І навіть якщо ти не любиш ласувати снеками, сіль часто «ховається» там, де її зовсім не очікуєш: у печиві, хлібі, сирі чи ковбасі. Саме з готових магазинних продуктів ми отримуємо щодня 75% солі: https://lnk.ua/k4x99pGey.
Рекомендована добова норма від ВООЗ — не більше однієї чайної ложки без гірки (5 г): https://lnk.ua/R4aMMKy4J. Але цю норму легко перевищити, якщо вважати, що у несолоних продуктах міститься зовсім мало солі.

🍞Чи знаєш ти, що в одній скибці улюбленого хліба — 0,4 г солі? А в одному бургері середнього розміру — понад половина денної норми солі (більш ніж пів чайної ложки, або ж 2,64 г)?

🍕Полюбляєш з колегами на роботі влаштовувати піца-дні? В одній спожитій тобою порції цієї випічки у 150 г — майже половина добової норми солі (2г).

Але ти можеш тримати це під контролем. Достатньо почати з малого:
✅Перевіряй етикетки: чим менше солі на 100 г продукту — тим краще
✅Більше ніж 1 г солі на 100 г у продукті — знайди альтернативу або їж менше
✅Прибрати сільничку зі столу і не солити додатково страви.

Ще більше порад і корисної інформації про сіль у харчуванні тут: https://lnk.ua/Y4Q9vrX49
Солоного удвічі менше — серцю і судинам легше!

#ЇжМеншеСолі!

За матеріалами ЦГЗ МОЗ України

Джерело: https://kh.cdc.gov.ua/news/u-tvoyemu-ratsioni-ye-soloni-rekordsmeny-i-ty-mozhesh-navit-ne-zdogaduvatysya-hto-vony/

2025 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше