Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Щодо африканської чуми свиней на території району, що необхідно знати, та як запобігти виникненню цьому захворюванню

Новина
29.02.2024

В зв’язку з нестабільною епізоотичною ситуацією щодо африканської чуми свиней (АЧС) в Україні та реєстрацією випадку на території району, а саме, у Національному природному парку «Гомільшанські ліси» Чугуївського району, Харківської області, відповідно до результатів досліджень Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслуби в Полтавській області від 22.02.2024 в патологічному матеріалі, відібраному від 2 трупів диких кабанів, було виявлено ДНК вірус африканської чуми свиней. 

Усвідомлюючи ризики та з метою запобігання поширення вірусу АЧС на території району, власникам свиней необхідно знати:

Африканська чума свиней (АЧС) – особливо небезпечна вірусна хвороба домашніх і диких свиней, що характеризується швидким поширенням та високим ступенем смертності, що тягне за собою великі економічні збитки, адже гине до 100% інфікованих свиней. Для здоров’я людей загрози не несе. Лікарські засоби для профілактики і лікування АЧС відсутні. Джерелом хвороби є хворі свині, які виділяють вірус з сечею, калом, витіканнями з носа та іншими виділеннями. Передача захворювання здоровим тваринам може здійснюватися через заражені вірусом корми, підстилку, гній, продукти забою тварин (м'ясо, м'ясопродукти, кров). Клінічні ознаки захворювання: від зараження до появи клінічних ознак проходить 2-7 днів; у тварин підвищується температура тіла до 42 С, з’являються задишка, кашель, пропадає апетит, посилюється спрага, відзначаються напади блювоти і паралічу задніх кінцівок, на шкірі внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї, біля основи вух, на п'ятачку і хвості стають помітні червоно-фіолетові плями. Смерть настає на 1-5 день, рідше пізніше.

Для того, щоб запобігти зараженню своїх тварин, Вам необхідно притримуватися наступних правил:

  • тримайте тварин у закритих свинарниках і не випускайте їх на пасовище;
  •  обов’язково повідомте про наявність у вас свиней свого дільничного ветеринарного лікаря, який зробить щеплення тварині проти бешихи і класичної чуми свиней (безкоштовно);
  • закуповуйте доброякісні комбікорми лише на офіційних ринках та вимагайте від продавців супровідні документи, що гарантують якість, безпечність та місце походження корму;
  • не згодовуйте тваринам корми без попередньої термічної обробки;
  • не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією, що протікають через лісові масиви, в яких є дикі кабани;
  • регулярно здійснюйте обробку ваших тварини проти комах та кліщів;
  • ретельно та комплексно боріться з мишовидними гризунами;
  • зберігайте високу санітарну культуру господарювання, не намагайтеся несанкціоновано перевезти живих та забитих тварин без ветдокументів;
  • здійснюйте подвірний забій тільки при наявності ветеринарного лікаря;
  • у жодному разі не купуйте м’ясо або сало на стихійних ринках чи в місцях несанкціонованої торгівлі воно може бути небезпечним !!!

Також звертаємось до мешканців району з проханням не перешкоджати, а співпрацювати з ветеринарною службою району. При виникненні підозри щодо захворювання свиней на інфекційні хвороби та загибель свиней терміново сповістити ветлікаря. Не знищуйте хворих і підозрілих у захворюванні свиней і не вивозьте трупи до лісосмуг та на сміттєзвалища.

 

Контакти найближчої дільниці ветеринарної медицини :

- Вовчанська дільниця ветеринарної медицини Харківської області державної лікарні ветеринарної медицини за адресою: вул. Гурканівська, 7, м. Вовчанськ, тел.+380662340335.

Графік роботи: Пн-Чт з 8.00 до 16.45, Пт з 8.00 до 15.45, Сб-Нд -вихідні.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше