Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Куріння або здоров’я – вибирайте самі!

Новина
20.10.2023

Куріння – не найкраща звичка, але чомусь багато хто продовжує витрачати на неї час, здоров'я та гроші. Для когось це вже ритуал, спосіб позбутися стресу, що є самонавіюванням, «засіб» для схуднення, а хтось просто думає, що із сигаретою в роті має дуже крутий вигляд.

Кожен знає про шкоду куріння, але не всі відмовляються від цієї звички, мотивуючи це тим, що в них не вийде, що організм вже перебудувався і не потрібно нічого змінювати. І, звичайно ж, не багато хто думає про те, що буде в старості. Куріння завдає істотної шкоди здоров'ю курця. Далеко не всі розуміють, що тютюновий дим небезпечний не тільки для курця, а й для тих, хто знаходиться поруч. Усе ще значна частина населення схильна до пасивного куріння. У повітрі навколо людини, що курить, міститься більше 40 речовин, які можуть бути причетні до виникнення раку в людини. Особливо страждають діти батьків, які палять, вони більш схильні до різних інфекцій дихальних шляхів.

Куріння провокує розвиток 18 форм раку в людини (рак легень, стравоходу, гортані та порожнини рота, сечового міхура, підшлункової залози, нирок, шлунка, молочної залози, шийки матки та ін.).

За даними Міжнародного союзу боротьби з онкологічними захворюваннями, сьогодні 30% усіх випадків смерті від раку пов'язані з курінням. Скорочення споживання тютюну наполовину дозволить зберегти 170 мільйонів життів до 2050 року. Курці втрачають близько 18 років потенційного життя, це є величезною соціальною втратою нашого суспільства. 

Руйнівну дію цієї шкідливої звички людина відчуває далеко не відразу – саме тому багато курців не бажають визнавати факту повільного знищення свого власного здоров'я. Поступово курець стає залежним від цигарки, йому здається, що викурена сигарета дозволяє краще зосередитися, зняти напругу, приносить задоволення. Організм людини, яка курить, вимагає постійного надходження нікотину, а в разі відмови від куріння виникають агресія і дратівливість, проблеми зі сном, зниження концентрації уваги, пригнічений настрій, підвищення апетиту та нестерпне бажання покурити.

Відмова від куріння сприяє виникненню таких позитивних змін у стані людини:

  • через 8 годин рівень кисню у крові повертається до норми;
  • через 12 годин окис вуглецю від куріння вийде з організму повністю, легені почнуть функціонувати краще, пройде відчуття нестачі повітря;
  • через тиждень покращиться колір обличчя;
  • через 7-9 тижнів тонкі нюхові канали остаточно очистяться від смоли та кіптяви, а гострота запахів набуде несподівано «яскравого звучання»;
  • через 12 тижнів (3 місяці) функціонування системи кровообігу покращується, що дозволяє легше ходити та бігати;
  • через 3-9 місяців життєва ємність легень збільшується на 10%;
  • через 5 років у 2 рази скорочується можливість захворіти на онкологічні захворювання.

Бережіть себе та здоров'я своїх близьких. Дихайте вільно!

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше