Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Громада на шляху розвитку.

Новина
14.09.2020

Громада на шляху розвитку.

        Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» передбачено щорічний звіт голови Старосалтівської територіальної громади за кожен  рік його  діяльності на цій посаді. А сьогодні є вже необхідність прозвітувати перед своїми земляками і за  весь період каденції.

         Зрозуміло, що звіт це в першу чергу  цифри, таблиці і багато чого іншого, без чого  важко порівнювати ситуацію у громаді   в межах періоду від «до» і «зараз». І такі цифри будуть. Впевнений що мешканці громади  уважно познайомляться з ними і вже зовсім незабаром дадуть свою об’єктивну оцінку  всьому, що ми  спільними зусиллями змогли здійснити на важкому шляху розвитку  громади.

        Користуючись нагодою   хочу перш за все  висловити щиру вдячність дружній команді спеціалістів та депутатів селищної ради,  досвідченим керівникам,   котрі виконують повноваження старост у всіх  округах, всім мешканцям за підтримку  роботи  селищної ради, за участь у розвитку своїх населених пунктів зокрема і громади в цілому.

        Ми  горді з того, що першими на Харківщині   створили об’єднану територіальну громаду та достойно пройшли  перший, випробувальний, етап  важкого, але такого результативного шляху. У недалекому минулому, коли ми лише робили перші кроки, було багато песимістів, котрі не вірили в  громаду, сумнівалися що ми бодай у чомусь будемо успішними.  Як показав час і результати нашої спільної роботи вони помилились. За минулі п’ять років  на нашій території сталися зміни, яких  не було десятиліттями.

         Досягнуті успіхи без сумніву результат напруженої і копіткої роботи  всіх мешканців громади. Зусилля помножені на  реальну допомогу та підтримку, яку ми постійно отримували та продовжуємо отримувати від керівників та спеціалістів перш за все обласних  структур, принесли свої плоди. Сьогодні особливо теплими словами хотілося б згадати голову обласної ради С. Чернова, котрий першим вселив у нас впевненість у тому, що все вийде так як слід.  Приємно що він не лише вивів нас на цю дорогу успіху, а всі ці роки був і залишається поряд – допомагав доброю порадою, практичним сприянням у вирішенні  серйозних проблем.

         За ці роки  громада змогла встановити  дружні і взаємовигідні стосунки з багатьма  в тому числі і закордонними благодійними організаціями, серед яких  перш за все слід назвати програму ДОБРЕ, познайомилась з діяльністю   ряду таких же громад в інших  куточках України. Такі взаємозв’язки допомагають нам отримувати не лише кошти на реалізацію численних проектів з розвитку громади, а й запозичувати та накопичувати досвід, який стане підґрунтям для досягнення у майбутньому ще більш серйозного успіху.

         Сподіваюсь що ви, шановні мої земляки, дасте  об’єктивну оцінку роботі керівних органів громади і залишатиметесь активними учасниками процесу розвитку рідної Салтівщини.

         Сьогодні, коли з моменту створення нашої об’єднаної територіальної громади  минуло  п’ять років  саме час хоча б коротко згадати шлях, який ми пройшли всі разом, оцінити наші здобутки та визначитися з планами на майбутнє.

         Процес формування Старосалтівської ОТГ, як окремої адміністративно-територіальної  одиниці розпочався перш за все з вирішення юридично-організаційних питань, таких як створення власних структурних підрозділів - відділу освіти, молоді та спорту, сектору культури та туризму, відділу земельних ресурсів та комунального господарства, ЦНАП, відділ державного реєстратора та інші.

         І всі ці  підрозділи з перших днів своєї діяльності взяли курс на активне вирішення складних проблем громади, багато з яких не вирішувалося десятиліттями. Взявши старт своєї роботи у складних умовах, без необхідного досвіду, сьогодні  всі структурні підрозділи громади  мають у своєму штаті відмінних спеціалістів .завдяки роботи яких ми впевнено йдемо шляхом успіху.

        Про  напрямки та результати  роботи згаданих підрозділів  дещо пізніше. А поки що  згадаємо перші кроки громади щодо вирішення проблем житлово-комунального господарства та супутніх з ним підрозділів. Адже саме їх діяльність  забезпечує для всіх нас прийнятні умови проживання. Вирішувалися і вирішуються ці завдання  в рамках реалізації плану соціально-економічного розвитку Старосалтівської ОТГ 2017-2020 років та Стратегії сталого розвитку на 2018-2026 роки.

        Старосалтівська об’єднана громада, ставши першим у області подібним формуванням, відчутно виграла від цього, адже нас відразу ж   включили у різноманітні державні програми з підтримки ОТГ.

        Згадаємо 2017 рік. Саме тоді у рамках реалізації проекту Державного Фонду регіонального розвитку «Реалізація комплексу заходів, спрямованих на забезпечення сталого соціально-економічного розвитку Старосалтівської об’єднаної територіальної громади, шляхом зміцнення матеріально-технічної бази» ми почали отримувати нову техніку для потреб нашої комунальної служби – автомобілі для вивезення твердих побутових відходів, для  збирання яких було встановлено багато контейнерів,  автомобіль для вивезення рідких відходів, трактори та причепи до них і таке інше.

         Поповнення новою спеціалізованою комунальною технікою успішно продовжується  і здійснюється в тому числі  і з залученням міжнародних донорів в особі благодійних організацій. Серед наших давніх і надійних партнерів і помічників в першу чергу слід назвати Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). В рамках Програми «Децентралізація Приносить Кращі Результати та Ефективність (DOBRE) у минулому році громада  отримала  сучасний багатофункціональний трактор  з комплектом  навісного обладнання для виконання різноманітних робіт. Нині ж спеціалісти комунального підприємства зайняті налаштування сучасної лінії  з виробництва брикетів з деревини, які будуть використовуватися як альтернативне паливо для обігріву в тому числі і виробничих приміщень. Це дасть змогу в подальшому організувати виробництво і доставку такого палива на соціально важливі об’єкти у віддалені населені пункти громади та  досягти при цьому  суттєвої економії.

         І це обладнання  не єдине  підтвердження  користі, яку отримує громада від співпраці з DOBRE. Адже завдяки  цьому донору окрім вже згаданих трактора та лінії з виробництва альтернативного палива було вирішено питання з ремонтом та наповненням  зали засідань  у приміщенні селищної ради, відкрито та забезпечено необхідним офісним обладнанням та меблями  сучасний центр із сприяння малому підприємництву та розвитку туризму, поряд зі школою облаштовано зону молодіжного відпочинку з лавами обладнаними сонячними батареями та можливістю користуватися сучасними гаджетами,  встановлено зупинки для громадського транспорту на території громади, спеціалісти селищної ради отримали також у користування кілька планшетів, які  використовуються для роботи.

         До сказаного слід додати, що реалізація вказаних проєктів принесла користь громаді не лише в питання отримання  потрібної техніки чи обладнання офісів, а й дозволила досягти суттєвої економії бюджетних коштів, адже внесок громади у реалізацію таких  проектів ніколи не перевищує третину необхідної суми.

         Суттєві зміни на краще відбулися у громаді  і завдяки співпраці з німецькою благодійною організацією GIZ. Коштом цього донора  було встановлено  дитячий ігровий та спортивний майданчики, організовано  простір для  дітей у новоствореному ЦНАП а головне забезпечено потреби цієї служби у транспорті. Якщо конкретніше то  саме завдяки GIZ наш центр з надання адміністративних послуг отримав у своє розпорядження мобільний офіс обладнаний  потрібною офісною технікою, використання якого дає змогу реально  наблизити необхідні адмінпослуги до кожного мешканця громади.

         З моменту включення в роботу мобільний офіс згідно з запитами вже кілька разів побував у віддалених населених пунктах, мешканці похилого віку яких з тих чи інших причин не мають змоги особисто завітати до  Старого Салтова. Люди задоволені такою організацією роботи. Як задоволені вони в цілому і всією діяльністю ЦНАП. Адже робота цієї служби, як кажуть за місцем проживання, є вкрай необхідною, бо  позбавляє наших земляків необхідності відвідувати райцентр для вирішення тих чи інших питань.

         Визначним успіхом громади у питанні наближення  максимального переліку послуг є також  створення відділу державної реєстрації прав, який серед іншого здійснює реєстрацію нерухомості – земельних ділянок та домоволодінь. З моменту свого створення у грудні 2016 року  відділ, у якому працює лише два спеціаліста , прийняв до розгляду більше тисячі заяв, поповнивши при цьому місцевий бюджет більше ніж на 100 тисяч гривень, які отримано як оплату послуги. Та не це головне. Головне що відтепер нашим громадянам не потрібно здійснювати численні поїздки до районного чи обласного центрів. Всі питання вони  вирішують нині на місці. Відмінно і результативно працював цей відділ і на початковому етапі формування  нашої громади, коли ми  приймали у власність від  районної влади багато  різноманітних  споруд та об’єктів.  Право власності на них громада реєструвала у власному відділі, зекономивши у такий спосіб солідні кошти.

         У продовження розповіді про помічників громади в особі міжнародних донорських організацій слід згадати також  європейську  U-LEAD, яка сприяє  поліпшенню справи з надання адміністративних послуг. Нещодавно громада уклала меморандум про співпрацю з цією європейською донорською структурою і сподівається отримати реальну допомогу у подальшому розвитку  діяльності з надання адмінпослуг. 

         Корисною для  всебічного економічного розвитку громади може  стати  і співпраця з Національним Демократичним Інститутом спільно з яким у нас провадиться підготовка   гендерно  чутливого  проєкту з розвитку культурної галузі та вирішується питання про застосування такого ж підходу у розвитку бібліотечної справи. Для тих, кому не зовсім зрозуміло положення щодо  гендерної спрямованості проєктів пояснимо – це такі проєкти, які мають  враховувати потреби всіх верств населення. Про серйозність  діяльності у цьому напрямку говорить хоча б той факт що спеціалісти селищної ради брали участь у обговоренні проблеми що проходили у профільному комітеті Верховної Ради України і навіть запрошувалися на прийом у Посольство Великої Британії у Києві.

         Треба відзначити що завдяки  ініціативи з боку спеціалістів селищної ради, які серед іншого уважно відслідковують діяльність благодійних організацій та вивчають можливості продуктивної співпраці з ними, громаді вдалося  вирішити  багато проблем, котрі за умов лише власного фінансування вирішити було б не реально. До речі ,саме завдяки такому підходу наших спеціалістів до виконання свої обов’язків ,нещодавно  громада вийшла на практичний рівень співпраці по впровадженню Державного аграрного реєстру. В області лише три громади, серед них і наша, запрошені до участі у цьому перспективному проєкті. Його реалізація передбачає реєстрацію сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств що працюють  на землях ОТГ з подальшою перспективою включення їх у перелік тих ,хто зможе отримувати цільову державну фінансову підтримку на свій розвиток та відкриття нових робочих місць. 

         Активно вирішуються сьогодні у громаді і питання щодо ремонту існуючих та будівництва нових автомобільних доріг. Питання це завжди було особливо гострим та актуальним, адже зачіпає інтереси  як звичайних громадян так і керівників  підприємств різних форм власності, які активно здійснюють автомобільні перевезення. Саме з погляду на це  керівництво громади з перших днів своєї діяльності приділяло належну увагу поточному ремонту доріг, діючи на  підставі прийнятої програми та передбаченого фінансування.

         Найбільш активно роботи з поточного ремонту доріг розпочалися  у 2017 році.  Тоді  коштом бюджету, а це  майже 1,5 мільйона гривень, були відремонтовані найбільш проблемні ділянки  дороги по окремих вулицях у таких населених пунктах як Томахівка, Гонтарівка, Молодова, Шестакове а також у Хотімлі та Старому Салтові. Наступного року витрати на ремонт доріг на вулицях  наших сіл  склали вже майже 2,3 мільйона гривень а в перелік населених пунктів де здійснили ремонт додалася і Кирилівка.

         У 2019 році роботи з упорядкування доріг продовжилися і витрати на них склали майже мільйон гривень. Тоді вперше за багато років ремонтники прийшли у села Вишневе та Широке.

         Є результати у справі ремонту і в нинішньому році. Зараз у процесі реалізації знаходиться проєкт з будівництва нової дороги по вулиці Миру, який  селищна  рада підготувала у 2018 році і подала на розгляд обласного керівництва. Першу частину проєкту, розраховану на два роки, успішно реалізовано і вже споруджено майже 250 метрів нової дороги з повною заміною бордюрів. Зараз керівництво громади веде активні перемовини стосовно того, щоб отримати додаткове фінансування і не чекаючи наступного року завершити  спорудження нової дороги ще нинішнього сезону. Тим більше що дорога ця веде до нової амбулаторії, яка споруджується а також до спортивного майданчика з штучним покриттям, який громада у вигляді щедрого подарунку отримала від мецената. Це й же  меценат до речі  сприяє спорудженню у Старому Салтові церкви.

 

   Доповнення до першої частини

        З особливою увагою та турботою про підростаюче покоління організовується у нашій громаді і діяльність  освітніх та дошкільних закладів. Старосалтівська  загальноосвітня школа, як опорна у громаді, знаходиться у стадії постійного оновлення. Почалося воно ще кілька років тому із  повної заміни старих вікон на сучасні металопластикові конструкції, які дали змогу досягти суттєвої економії при опаленні приміщення, відчутно поліпшити умови перебування тут і учнів і вчителів. Капітально відремонтовано та належним чином обладнане сьогодні і приміщення старої школи, яке також  використовується для організації навчально-виховного процесу, придбано також кілька шкільних автобусів.

        Створення свого  освітнього округу  і опорний школи в ньому  дало змогу додатково (в 2017 – 2019 роках) залучати державні кошти для обладнання предметних кабінетів: математики (2 кабінети»), географії, біології, обладнання спортивного майданчика з сучасними тренажерами, сприяло створенню інклюзивних класів для надання освіти дітям з особливими освітніми потребами, створенню та розміщенню в приміщенні школи інклюзивно-ресурсного центру, зрештою придбання у 2020 році ще одного  шкільного автобуса для опорної школи та обладнання харчоблоку. 

        Окрім того, на базі опорної школи проводяться інтелектуальні учнівські конкурси, турніри, олімпіади; вчительські конкурси фахової майстерності; організовується проведення спортивних, святкових виховних заходів для учнівської молоді громади.

        Належного розвитку набувають сьогодні і інші навчальні заклади  громади, педагогічні колективи яких беруть активну участь у підготовці цікавих міні-проєктів з розвитку  своїх закладів, співпрацюють з керівниками місцевих підприємств різної форми власності з метою залучення їх спонсорських можливостей для вирішення проблем школи. Символічним є і те, що згідно спільно  прийнятого рішення кошти  отримані у вигляді премії  від програми DOBRE  громада  спрямувала на придбання  комп’ютерної техніки для всіх шкіл. Це дасть змогу осучаснити все комп’ютерне обладнання навчальних закладів, створити для учнів умови для більш ефективного освоєння технологій, без яких  у сучасному світі  не обійтися.

        На належному рівні знаходиться у громаді і розвиток дошкільних навчальних закладів, перелік яких  поповнився у 2018 році  зі створення ясел-садка «Веселка» у селі Шестакове і  капітальний ремонт у якому вже на стадії завершення. Всі кошти, необхідні на організацію діяльності дошкільних закладів  та  на харчування дітей  надходять з бюджету громади у повному обсязі. Діє також програма з підтримки  малозабезпечених родин, які  звільняються від сплати за перебування їх дітей у дитячих садочках.

        Визначним кроком громади слід вважати і запровадження та практична реалізація проєкту «Поліцейський офіцер громади» спрямованої на   посилення безпеки на території громади. До того ж ця програма ,започаткована за сприяння американських партнерів і на основі меморандуму з головним управлінням Національної поліції , є складовою більш широкого напрямку  діяльності під назвою «Безпечний Салтів» і включає в себе ще й розгалужену  мережу камер відеоспостереження у селищі. А незабаром такі камери, під’єднані до єдиної мережі, буде встановлено і в Молодовій та Хотімлі.

        В рамках реалізації  програми «Поліцейський офіцер громади»  на території нашої ОТГ працює два офіцери, які мають  у своєму розпорядженні службові автомобілі для оперативного реагування на виклики чи певні ситуації з правопорушеннями, виділено їм також приміщення для службових кабінетів. Наші правоохоронці провели зустрічі з мешканцями усіх   населених пунктів, познайомили їх з умовами роботи поліцейських та залишили свої контакти. Саме така організація діяльності наших правоохоронців дала змогу зовсім нещодавно затримати злодія та оперативно розкрити кілька правопорушень.

         Налаштовані ми у громаді і на те, щоб  зберегти та належним чином розвивати всі медичні заклади, які працюють у нас. Вирішуються питання з забезпеченням їх транспортом, з ремонтом самих приміщень. Сьогодні  власний транспорт вже мають фельдшерський пункт у Гонтарівці, та нова амбулаторія, яка споруджується у верхній частині Старого Салтова. Для майбутнього закладу охорони здоров’я в рамках президентської  програми з підтримки медицини  нещодавно придбано ще один новий автомобіль.  Крім цього  всі є свідками того, які ремонт і модернізацію пройшло приміщення нашої центральної амбулаторії сімейної медицини  та підстанції швидкої допомоги, розташованої там же. Доповненням до  автопарку, котрий використовують спеціалісти  екстреної медицини  став нещодавно і сучасний автомобіль високої прохідності повністю  обладнаний  всім необхідним для проведення в тому числі і реанімаційних  заходів.

        Не забуваємо, а навпаки всіляко підтримуємо ми і наші заклади культури,  прагнемо до того щоб їх діяльність  була повноцінною і цікавою для людей  навіть у найвіддаленіших куточках нашої громади. Вирішується це на основі прийнятої програми з підтримки розвитку культурної галузі громади і здійснюється шляхом наповнення закладів культури новим сучасним обладнанням, наприклад таким як мультимедійні  проектори, екрани та ноутбуки, які з’явилися нещодавно у Будинках культури села Зарічне та Старого Салтова. Сучасні комплекти звукопідсилюючої апаратури для проведення культурно-масових заходів та свят отримали нещодавно також у Гонтарівці та Хотімля  На постійній основі  діють у нас кілька хорових колективів, це такі  як «Салтів’янка» та «Серпанок», працює студія «Аркабалено», яка давно стала культурною візитною карткою громади, організовано діяльність відділення народного ансамблю танцю «Радість» а також є своя музична школа, учні та педагоги якої постійні учасники всіх  святкових концертів  та інших масових заходів.

        Суттєву підтримку  від голови громади Е. Коновалова а також від  народного депутата України Д. Шенцева у вигляді подарунків, якими стали гітара, ударна установка та синтезатор отримав і творчий колектив наших земляків, який відроджує у Будинку культури вокально-інструментальний ансамбль.

        Серйозні плани має громада і щодо розвитку туристичних напрямків своєї діяльності. Краса ландшафтів і багатства подаровані нам природою створюють чудові перспективи для того, щоб розумне і вміле їх використання  приносило  відчутні прибутки у бюджет громади.  Попіклувалися ми  також про те, щоб і самі мешканці громади мали змогу чудово відпочити біля однієї з найкрасивіших водойм Харківщини. Для  відпочинку наших земляків виділене та  оформлене у комунальну власність відповідне місце у Старому Салтові, яке до того ж коштом бюджету обладнане волейбольним майданчиком а за сприяння меценатів отримало вже дитячий ігровий майданчик та має отримати мангальні майданчики  для безпечного і цивілізованого використання відкритого вогню на природі. Чотирі майданчики  виділено і в Хотімлі, яка є визнаним місцем для  чудового відпочинку біля води.

        Розповідати про здобутки і досягнення нашої громади, та ще й щедро пересипаючи все це численними цифрами можна довго. Хоча за великим рахунком  не все слід вимірювати саме цифрами. Головне не в них. Головне у тому, що ми всі відчули подих реальних змін та побачили очевидне – громада отримала реальний шанс для кардинальних змін. І вже перші роки діяльності нашої родини засвідчили, що ми змогли  успішно скористатися  багатьма наданими нам можливостями.

        То ж давайте не будемо втрачати взятого темпу, продовжуватимемо  всі разом працювати заради нашого майбутнього та заради майбутнього наших дітей і онуків.

 

З повагою,

Старосалтівський селищний голова                                       Едуард Коновалов

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше