Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

До уваги мешканців і гостей Старосалтівської громади!

Новина
06.08.2021

        У період літніх місяців в умовах підвищення температури повітря до 30 0 С і більше можуть виникнути пожежі, викликані необережним поводженням з вогнем з боку дорослих і дітей.  Основними причинами виникнення пожеж є необережне поводження з вогнем, випалювання стерні, а також порушення правил експлуатації машин та агрегатів.

        Коли спалюється сухостій, то гине вся мікрофлора, що зазвичай бере участь у важливих біологічних процесах. Земляний родючий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише через 5-6 років. Окрім того, в середовище викидаються речовини, що виділяються в процесі горіння та є шкідливими для органів дихання. Як бачимо на практиці дані діяння призводять до великої біди та завдають великої шкоди довкіллю, здоров’ю людини.

        Адміністративна відповідальність:

  • стаття 77 КУпАП - штраф за порушення вимог пожежної безпеки в лісах складає:
  • для громадян: від 90 до 270 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1530 - 4590 грн.);
  • - для посадових осіб: від 270 до 900“неоподаткованих мінімумів доходів громадян (4590 - 15300 грн.);
  • стаття 77 -1 КУпАП - штраф за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, складає:
  • для громадян: 180 - 360 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3060-6120 грн.);
  • для посадових осіб: 900 - 1260 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (15300 - 21420 грн.).
  • Штраф за вищевказані дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, складає:
  • для громадян: 360-720 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (6120-12240 грн.);
  • для посадових осіб: 1260 - 1800 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (21420 - 30600 грн.).

        Кримінальна відповідальність.

        Згідно зі статтею 245 Кримінального кодексу України знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів,

вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом караються:

  • - штрафом від 5400 до 9000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян

(91800 до 153000 грн.);

  • або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років;
  • або позбавленням волі на той самий строк.

        Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки караються:

  • позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

        Тому Державна екологічна інспекція у Харківській області наголошує на бережливому ставленні до навколишнього природного середовища, аби зменшити людський чинник у виникненні пожеж у природних екосистемах. Особливу увагу слід приділити посиленню контролю підчас жнивної кампанії з користувачів сільськогосподарських угідь.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше