Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Дератизація: методи боротьби зі шкідниками у приміщеннях та на відкритих територіях

Новина
19.10.2023

Чугуївське районне управліня Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області повідомляє: з пониженням середньодобової температури повітря можливе заселення нових площ різних приміщень гризунами. Враховуючи динамічність їх розвитку та здатність до розмноження, нагадуємо про необхідність проведення профілактичних дератизаційних заходів. Вони повинні проводитись у жилих, навчальних та інших приміщеннях, будівлях і спорудах, на територіях населених пунктів, у місцях масового відпочинку населення та рекреаційних зонах, в інших можливих місцях розмноження гризунів, що є потенційними переносниками збудників інфекційних хвороб людей та спільних для тварин і людей (зооантропонозних інфекцій).

Дератизація – це комплекс заходів для знищення гризунів (щурів, мишей, полівок тощо). Дератизація є одним із суттєвих способів боротьби з інфекційними захворюваннями шляхом винищування гризунів-носіїв і джерел багатьох інфекційних хвороб (чуми, туляремії, гельмінтозів тощо). Вона має не тільки протиепідемічне, але й економічне значення, оскільки гризуни завдають великої шкоди сільському господарству, знищуючи посіви, пошкоджуючи зелені насадження, сади, і наносять інший економічний збиток у побуті.

Усі методи, що застосовуються в дератизації, поділяються на запобіжні та винищувальні. Попереджувальні методи засновані на створенні умов, що перешкоджають проникненню гризунів у приміщення. Винищувальні спрямовані на знищення гризунів.

Профілактичні заходи дератизації мають найбільше значення в загальному комплексі дератизаційних робіт. До них відносяться: санітарні, будівельно-технічні та агротехнічні заходи.

Санітарні заходи спрямовані на створення умов, які позбавляють гризунів доступу до їжі та притулків. Для цього необхідно постійно проводити ретельне прибирання приміщень; сміття й харчові відходи збирати в залізні сміттєзбиральники або відра з щільними кришками. Продукти харчування необхідно зберігати в місцях, недоступних для гризунів. Не можна захаращувати підвальні приміщення й комори непотрібними, старими речами, які тим самим створюють зручні умови перебування для гризунів.

Будівельно-технічні заходи полягають у створенні різних перешкод, які позбавляють гризунів доступу в приміщення.

Агротехнічні заходи спрямовані на погіршення умов проживання гризунів, на позбавлення їх сховищ і їжі в польових умовах. Особливе значення має правильне зберігання зерна, сіна, соломи тощо. Винищення гризунів є складним завданням. Оскільки вони дуже плідні, не можна обмежуватися періодичним їх знищенням, необхідно проводити боротьбу з гризунами систематично й регулярно, домагаючись максимального їх зникнення.

До винищувальних заходів належать біологічні, механічні та хімічні методи знищення гризунів.

Хімічні засоби дератизації є найбільш поширеними й ефективними. Найбільш часто застосовуються хімічні речовини, що проникають через шлунково-кишковий тракт (кишкові отрути). Вони використовуються у вигляді твердих або рідких харчових отруєних принад, що містять певну кількість отрути. Застосування принади дає найбільш високий ефект дератизації.

Відповідно до ст. 16, ст. 33 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 №1645-ІІІ, з метою запобігання виникненню та поширенню інфекцій серед людей, місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування повинні забезпечувати систематичне проведення дератизації на територіях населених пунктів, у місцях масового відпочинку населення та рекреаційних зонах. Профілактичні дератизаційні заходи проводяться спеціалізованими підприємствами на підставі відповідних договорів з установами, організаціями незалежно від форм власності, не рідше двох разів на рік – навесні та восени.

Особливу увагу під час проведення заходів з дератизації необхідно приділити територіям деокупованих населених пунктів.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше