Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Ботулізм – смертельно небезпечне захворювання

Новина
14.08.2023

Ботулізм – смертельно небезпечне захворювання

Ботулізм — це інфекційне захворювання з гострим характером перебігу. Хвороба виникає в результаті вживання в їжу продуктів харчування, які заражені токсином ботулізму, а також самими збудниками захворювання.

Збудник ботулізму – це спороутворюючий мікроорганізм, який набув значного поширення у природі. Його виявляють у ґрунті, фруктах і овочах, рибі, в екскрементах теплокровних тварин. Небезпечний продукт життєдіяльності мікроба – токсин. За своєю біологічною активністю ботулінічний токсин перевершує всі відомі токсини інших мікроорганізмів.Збудник хвороби розмножується в харчових продуктах без доступу кисню, що зумовлено порушенням технології виготовлення продукції.

Джерелом зараження ботулізмом є продукти харчування (в які потрапили спори клостридій), серед них і домашні заготовки тривалого зберігання. Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани. Так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.

Основними клінічними ознаками ботулізму є неврологічні розлади – порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мови, може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м’язова слабкість). Першими проявами ботулізму можуть бути короткочасні симптоми загальної інфекційної інтоксикації: пронос, блювота, незначне підвищення температури, біль у животі. Важкі форми захворювання характеризуються різким пригніченням функції дихальних м’язів, внаслідок чого за відсутності адекватної терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності.

Інкубаційний період може тривати від 2-3 годин до 10 днів.

Ботулізм є смертельним захворюванням у разі відсутності своєчасного специфічного лікування.

З метою уникнення захворювання на ботулізм необхідно дотримуватись наступних правил:

  • не вживати в їжу підозрілі продукти харчування;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках та в невідомих осіб;
  • ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;
  • не вживати в їжу рибу в’ялену та сушену домашнього приготування та придбану в невідомих осіб у несанкціонованих місцях торгівлі;
  • не їсти консерви з бомбажем або при підозрі на недоброякісність (якщо ви не впевнені, що продукти зберігались правильно або транспортувались належним чином);
  • при виникненні будь-яких ознак захворювання на ботулізм слід не зволікати, не займатися самолікуванням, а терміново звертатися за медичною допомогою.
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше